Održavanje rezanog cvijeća

Najveća tajna u tome kako održati rezano cvijeće što dulje na životu krije se u tome da treba minimalizirati razvijanje bakterija u vodi, te da osigurate što više hranjivih sastojaka koje bi biljka dobila da i dalje raste u zemlji.

Pokusajmo sa par zanimljivih trikova…

1.-Dodajte nekoliko kapi votke ili rakije u vazu s vodom, zajedno s jednom čajnom žličicom šećera za antibakterijski učinak.

2.-Zdrobljeni aspirin dodajte u vodu prije nego što u nju položite cvijeće. Također, nemojte zaboraviti mijenjati vodu u vazi svakih nekoliko dana.

3.-Iako vjerojatno nikad to ne biste rekli na prvi pogled, člinjenica je da će svježe odrezano ili ubrano cvijeće puno dulje živjeti ako na svaku litru vode u vazi dodate četvrtinu čajne žličice izbjeljivača. Još jedan popularni recept jest da dodate tri kapi izbjeljivača i žličicu šećera u litru vode. Ovo će pomoći i vodi u kojoj držite cvijeće da se ne zamuti i da se u njoj brzo razmnožavaju bakterije.

4.-Vaše cvijece, ali i bilo koji lijepi aranžmani dulje će trajati ako u vazu s vodom dodate bakrenu kovanicu i kockicu šećera. Bakar iz kovanica djelovat će kao sredtsvo za kiseljenje, što će spriječiti razvoj bakterija.

5.-Izradite svoj konzervans uz pomoć kojeg ćete zadržati svježinu buketa nevjerojatno dugo. Otopite tri čajne žličice šećera i dvije žličice alkoholnog octa u litri tople vode. Kad napunite vazu, budite sigurni da su odrezane peteljke prekrivene vašom tekućinom u visini od 7 do 10 centimetara. Šećer hrani bilje, dok ocat onemogućava rast bakterija. Iznenadit ćete se koliko dugo će vaš aranžman ostati svjež!

Nemojmo zaboraviti da cvijecu treba svaki dan mijenjati vodu, podrezivati ga ( idealno nožem pod 45° ) i ne drzati na izravnom suncu.